Bahan Ramuan
1kg kentang
200gm ayam (bahagian dada) atau isi ayam sahaja

1 sudu kecil lada putih (tumbuk)
1 biji telur
Daun sup (ikut suka)
Bawang Goreng (ikut suka)
Garam secukup rasa
Minyak masak
Cara:
1. Kupas kulit kentang kemudian potong tipis dan digoreng hingga kekuningan.Biarkan sejuk.Tumbuk/lecek.
2. Goreng ayam sehingga separuh masak kemudian tumbuk.
3. Gaulkan semua bahan(kentang,ayam,lada putih,garam,bawang goreng,daun sup) hingga sebati.Masukkan telur dan gaul lagi hingga sebati.
4. Kepalkan adunan menjadi bulat2 kecil, leperkan dan sedia untuk digoreng.
5.bergedil yang siap dikepalkan hendaklah dicelup dengan telur sebelum mengorengnya.
6. Pastikan minyak panas dan pada api yg sederhana.
waktu hidangan:
sesuai dimakan bersama hidangan tengahari atau enak dimakan begitu saja.
tips tambahan:
Sekiranya adunan tadi terlembik boleh masukkan sedikit tepung gandum.
SELAMAT MENCUBA
0 comments:
Post a Comment